Elektrifikace III

Dnes se nám podařilo přivést světlo dovnitř! 😀

Využili jsme k tomu tři kusy různých kabelů, které jsme museli spojit v jeden dlouhý. Zjistili jsme, že ten černý šlaluch z nabíječek, skrývá žíly. Abychom mohli kablíky pospojovat, bylo třeba je odizolovat a dostat se až na kov. Elektřina totiž běhá po vodiči, který je většinou kovový. V našem případě žily ukrývaly svazek měděných drátků. Dostat se k nim, ale nebylo úplně snadné. Stáhnout pouze plastovou bužírku a nepřestřihnout při tom drát, vyžaduje kus zručnosti. Zručnost nám však nechybí a tak se to po chvíli trápení povedlo… Když už jsme měli odizolované konce, vyzkoušeli jsme, zda není kabel uvnitř zlomený a skutečně vede elektřinu. K tomuto účelu nám průvodci půjčili multimetr. Jeden hrot multimetr jsme přiložili k jednomu konci drátům, druhý hrot k druhému konci a když nám to píplo, věděli jsme, že je žíla v kabelu v pořádku. Pak jsme teprve začali spojovat žilky kablíků k sobě. Odkryté žily jsme pak důkladně zaizolovali elektrikářskou páskou a dostatečně dlouhý kabel byl na světě! Natáhli jsme jej od kola do boudy a nyní přišla nejtěžší část. Bylo třeba odšroubovat světýlko od zemnění (kostry kola) a dynama. Na tyto místa jsme připevnili žilky našeho kablu. A na opačný konec kabelu (uvnitř boudy) jsme připojili světýlko… A zde je výsledek.

Na place dále byla elektrická stavebnice, Vaškova slovní úloha na téma betonování a strategická hra vyplň písemku (Vašek s 2 dětmi dosáhli maximálního zisku 42%, Lucka získala 38% a klasická strategie vyplňování písemek skončila s 21%).

Jo a ještě se počítala nějaká matika. Za odměnu, že byly některé děti dopoledne tak hodné, tiché a klidné si museli okolo oběda udělat 45 prikladu z matematiky.