Galalit či tvaroh?

Plán na dnešní den byla výroba galalitu – mléčný plast, který se na začátku 20.stol těšil obrovské popularitě, než jej nahradil plast ropný. Se čtyřmi litry ovčího mléka, inspirování několika internetovými návody jsme se pustili do experimentování.

Galalit I

  1. do studeného mléka (17˚C) nalitý ocet.

Závěr: nedošlo ke zhrudkovatění 🙁

Galalit II

  1. ohřáli jsme mléko (50-60˚C 20min)
  2. do mléka 52˚C jsme nalili ocet.
  3. trochu se to zhrudkovatělo.
  4. přefiltrovali jsme přes plátýnko (náročné)

Závěr: vzniklá kaše nepoužitelná, stále velmi vlhká a měkká, nedala se zbavit pořádně vody.

Galalit III

  1. ohřáli jsme mléko (50-60˚C 20min)
  2. nechali jsme zchladit na 32˚C
  3. dali jsme ocet
  4. krásné hrudky, které vznikly během několika minut mícháním. Snadno a rychle jsme to přefiltrovali přes plátýnko.
  5. vzniklý tvaroh jsme zpracovávali pomocí textilu, čímž se z něj stále odsávala vlhkost.
  6. ztlačováním přes textil šly formovat pláty, válečky apod. Tvarovat v ruce to moc nešlo, díky nedostatku plasticity materiálu.
  7. Výseky z plátů (knoflíky) a válečky (tesáky) jsme volně nechali sušit na vzduchu.

Abychom odlišili trochu výrobu galalitu od výroby tvarohu či sýra, zkusili jsme jednu kuličku z třetího pokusu vykoupat v lihu. Tento krok se moc neosvědčil (hmota pak byla drolivější) a tak jsme zůstali u formování a sušení tvarohové směsi.

V mezičase jsme si děcka krátili chvíli výrobou karikatur a komixů.