Nové a staré technologie

Hlavní hřeb dnešního programu byla návštěva městské knihovny a tamějších technologií. Díky vstřícným lidem z Frenštátské knihovny jsme si mohli vyzkoušet programování jednoduchých robotků (berušek), které jsme trápili v bludišti. Dále jsme modelovali 3D objekty v prostředí tinkercad.com. A protože to není tak jednoduché si něco namodelovat, k samotnému tisku jsme se dnes nedostali. Ale máme měsíc na to, abychom se to naučili a byli připraveni na další návštěvu (v únoru).

Po obědě jsme doprovodili jednoho nadšence, zpět do knihovny, kde se dál věnoval robotům a 3D modelaci (tentokrát už na veřejné akci knihovny). My ostatní jsme se pak vydali deštivou oklikou zpět na nádraží. Po cestě jsme míjeli továrnu L. A. Bernkop, kde se od nepaměti vyrábějí ohýbané židle. A nebyl by to Vašek s Luckou, kdyby jen tak prošli kolem otevřené brány podniku z kterého dýchá historie, zručnost a vkus… zkrátím to. Po tom co jsme vyrušili pár lidí v práci těsně před koncem směny, jsme byli vpuštěni do místnosti, která sloužila jako vzorník firmy. A tak jsme měli (možná poslední) příležitost pokochat se krásnými designerskými kousky, které jsou vyráběny staletím prověřenou technologií ohýbání dřeva.

A skončíme malou slovní úlohou:

Z nádraží do knihovny je to 885m. Kolik kilometrů jsme dnes nachodili, když jsme si tuto trasu dali 4x?

A ještě motivace k čemu takovéto složité výpočty. Jednoduše k tomu, že za každý ujíty kilometr je čárečka do platební karty… Abyste rozuměli, to bylo tak. Lucka ráno vytáhla svůj nový vynález týdenní TODO karty. Než to stihlo chytnout pachuť eduhunterské pastičky, Vašek mistrovsky zasáhl. Z kartiček úkolů vytvořil dětem debetní karty, jednoduše tím, že na zadní stranu nakreslil (dle požadavků dětí loga) z našich karet (mastercard, visa, fio, apod.). V tu ránu byly kartičky rozebrány a těšili se velkému zájmu… a Vašek měl práci na půl hodiny 😀 V průběhu dne se vymyslel způsob nabíjení karet. Děti totiž fňukali, že nemají peníze na pendrek (17Kč). A tak jim Lucka nabídla, že můžou využít své platební TODO karty, jen si je musí nabít čárečkami. Čárečka na kartu přibude splněním některého z úkolů na kartě (čtení, psaní, počítání, nachození km, apod.). Přičemž čárečka má hodnotu 1Kč. Ale vzhledem k silné inflaci má platnost 1týden… Každopádně i tak se Luca lekla s jakou vervou se děcka pustili do počítání, psaní a čtení. Naštěstí nás tlačil čas a omezené množství psacích pomůcek, tak Lucka neskončila švorc.